2011-11-26

111119 BIAB #4 Simcoe Porter (arbetsnamn)

Nu blir det en brun porter till jul, med massor av olika slags malt och två sorters muscovado-socker och en sort av humle: Simcoe.

11 Simcoe Porter
Style: Brown Porter

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):           21.0
Total Grain (kg):         5.500
Total Hops (g):           40.00
Original Gravity (OG):    1.064
Final Gravity (FG):       1.013
Alcohol by Volume (ABV):  -
Colour (EBC):             50.6
Bitterness (IBU):         39   (Tinseth - No Chill Adjusted)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes):      90

Grain Bill
----------------
3.250 kg Pale Ale Malt (59.09%)
0.500 kg Brown Sugar, Dark (9.09%)
0.500 kg Munich (Viking) (9.09%)
0.250 kg Biscuit (4.55%)
0.250 kg Brown Sugar, Dark (4.55%)
0.250 kg Brown Sugar, Light (4.55%)
0.250 kg Chocolate (4.55%)
0.250 kg Crystal 76.2 (150 EBC) (4.55%)

Hop Bill
----------------
10.0 g Simcoe Pellet (12.2% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.5 g/L)
10.0 g Simcoe Pellet (12.2% Alpha) @ 30 Minutes (Boil) (0.5 g/L)
10.0 g Simcoe Pellet (12.2% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (0.5 g/L)
10.0 g Simcoe Pellet (12.2% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (0.5 g/L)
10.0 g Simcoe Pellet (12.2% Alpha) @ Dry hop for 7 days (0.5 g/L)

Misc Bill
----------------

Single step Infusion at 66°C for 90 Minutes.
Fermented at 22°C with Danstar Windsor


250 g chokladmalt.


250 g biscuit-malt.


250 g karamellmalt (Crystal 150 EBC).


500 g münchenermalt.


3250 g pale ale malt. Sammanlagt 4500 g malt. 


250 g ljus muscovado-socker och 250 mörk muscovado-socker och 500 g vetemaltextrakt. 


Värmer upp vatten till 69 C. I väntan på det smuttar jag på en Beer Here Höst Stout.  I vattnet har jag 15 ml pH-buffert. 


Kok på gång. Funderar på vilken jäst jag ska ha i. Danstar Windsor eller Safale S-04. Med funderingshjälp av en Brewdog Hardcore IPA, valde jag Windsor-jästen.  


Under koket provsmakar bryggmästarn Robert och bryggeriets officielle provsmakare Erik på Hallertauer Brunette och Hallertauer Blonde.


Jäsning på gång. Windsor-jästen tokjäste över natten och hade nått 26 C på morgonen. Panik-kylde med isklampar och fuktig handduk. Utjäst på 2 dagar! Inte bra.. hoppas all malt döljer eventuell finkel-smak. Jästunnan fungerar som en gasklocka, med en kräusen-ring som tas bort efter 5-7 dagar, och sekundärjäsningen sätter igång. Två jäskärl i ett. Jästunnan ingick i Coopers startkit. 

1062.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar