Om

Allt började 17 juni 2011 med ett DIY-kit från Coopers. Den innehöll jästunna, plastflaskor, färdighumlad flytande maltextrakt, bryggtillsats innehållande glykos och dextrin, torrjäst, spatel och sockertabletter för flaskjäsning. 

Vi bryggde 6 ölsatser som alla smakade gammal sur maltsirap och finkel. Det blev inte god öl. Antingen ger vi upp eller provar något annat.

Ett halvår senare består bryggeriet av betydligt mer grejer. Första köpte jag en 8-liters kastrull från IKEA och stöpte karamellmalt och fyllde på med torr maltextrakt. Svindyrt med all maltexrakt. Detta trodde jag att vi skulle fortsätta med, men jag läste om australienska BIAB-metoden och No-Chill-metoden. Det låt så enkelt - som att stöpa specialmalt, fast i större skala. Så jag beställde en 29-liters saftkokare från Tyskland, en malt-påse från Malt-Magnus och en 20-liters dunk från Biltema (ej med i bild). Vi kunde börja brygga på riktigt! 


Vi har gått gradvis från 4 kg malt till nu senast 5 kg malt med 25-27,5 liter mäskvolym. Det verkar inte blir märkbart sämre effektivitet, så nu kan jag slopa socker eller extrakt vid koket och köra med 100% malt. 


 Efter några lyckade bryggningar, var ölen fortfarande inte riktigt bra. Så vi köpte ett kylskåp, termostat och två Betterbottle. Den gamla jäshinken använder vi som mellankärl när vi ska tappa till flaska.

Idag kör vi med 4,8 kg malt. Vi kör med 25 liter mäskvatten och 7 liter lakvatten. Efter kok har vi 22,8 liter vört. Bryggeffektiviteten är runt 68%. Efter alla steg brukar vi ha ungefär 15-18 liter öl att tappa. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar