2011-11-23

111008 BIAB #1 Hallertauer Blonde

Hallertauer Blonde

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):           20.0
Total Grain (kg):         4.525
Total Hops (g):           40.00
Original Gravity (OG):    1.051 (blev 1.051)
Final Gravity (FG):       1.012 (blev 1.005)
Alcohol by Volume (ABV):  6.11 %
Colour (SRM):             7.2 
Bitterness (IBU):         17.7  (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes):      90

Grain Bill
----------------
3.800 kg Pilsner (83.98%)
0.450 kg Cane Sugar (9.94%)
0.200 kg Crystal 15 (4.42%)
0.075 kg Dry Wheat Malt Extract 55% (1.66%)

Hop Bill
----------------
20.0 g Hallertau Mittlefrueh Pellet (4.7% Alpha) @ 20 Minutes (First Wort) (1.1 g/L)
20.0 g Hallertau Mittlefrueh Pellet (4.7% Alpha) @ 90 Minutes (Boil) (1.1 g/L)

Misc Bill
----------------
Single step Infusion at 66°C for 90 Minutes.
Fermented at 18°C with Danstar Nottingham

Priming
----------------
200 g dextrose



Vår fattigmans Braumeister:  Bielmeier BHG 690.1 29 liter med BIAB-påse från Malt-Magnus.


Vi har häller i 3,8 kg pilsnermalt och 0,2 kg ljus karamellmalt. Tanken var att det skulle i 500 g vetemaltextakt vid 15 min kvar av koket, men vi hade bara 75 g kvar. Så det blev 450 g socker också. 


Mäskning i 90 minuter.


2 givor 20 g Hallertau Mittelfrüh. En giva vid uppkoket (First Wort Hopping) och en giva vid 60 min.


Lakning och hotbreak sker samtidigt. Bryggar-pigan Carin är hotbreak-master.


Robert slänger i 20 g humle vid 60 min.


No-Chill-metoden. Vi hällde i den heta vörten och pressade ut luften ur en 20 liters plastdunk från Biltema och ska låta den stå över natten. 


1051 i densitet. Vi har bryggt öl på riktigt för första gången!


111009 Dag 2. Kyler dunken till 16 C var planen, men glömde ta in den så det blev 14 C.


111009 Dag 2. Robert häller genom saftsil i jäshinken. 


111009 Dag 2. På jäsning. Vi kyler med fuktig handduk. På bilden syns några av våra sju extrakt-experiment innan vi började brygga på riktigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar