2012-03-10

Brygg #11 Tribute Clone Attempt

Hasse, som annars njuter av sina ljusa lageröl, var i England där han hittade sin nya  favoritöl: St Austell Tribute.  Nu ska jag försöka göra en kopia av denna öl, som jag själv inte har smakat. Receptet hittade jag  i det här forumet:

http://jimshomebrewforum.co.uk/viewtopic.php?f=5&t=8952&sid=33271571d24deae5d6f4687885fce715 

Humlen är intressant i denna öl, då den har en humle-sort, fast från tre länder: Sorten Fuggle England, Fuggle-hybriden Willlamette från USA och Fuggle-hybriden Styrian Golding Bobek från Slovenien. 

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):           23.5
Total Grain (kg):          5.000
Total Hops (g):          160.00
Original Gravity (OG):     1.057 (°P): 14.0
Final Gravity (FG):        1.013 (°P):  3.3
Alcohol by Volume (ABV):   5.73 %
Colour (EBC):             11.2
Bitterness (IBU):         30.2 (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 84
Boil Time (Minutes):      90


Exraktgivare
----------------
3570 g Pale Ale-malt (71.4%)
 950 g Münchenermalt (19%)
 250 g Strösocker (5%)
 230 g Vete (4.6%)


Humle
----------------
40 g Fuggles (5% Alpha) @ 60 min kok (1.7 g/L)
20 g Fuggles (5% Alpha) @ 15 min kok (0.9 g/L)
20 g Willamette (5.8% Alpha) @ 15 min kok (0.9 g/L)
30 g Bobek (5.5% Alpha) i dunken (1.3 g/L)
30 g Willamette (5.8% Alpha) i dunken (1.3 g/L)
20 g Bobek (5.5% Alpha) @ 9 dagar (humle-te) (0.9 g/L)


Misc Bill
----------------
Single step Infusion at 67°C for 90 Minutes.
Fermented at 17°C with Safale US-05





3570 g Pale ale-malt, 950 g münchenermalt och 230 g matvete som vi rostat själv.



Carins varmdruvvaktaröl: Gotlands bryggeri Wisby Wiesse. Eftersom jag dricker mina ipor, pale ales och portrar som Carin provsmakar, så köper inte sådant till Carin. Det blir diverse uber-specialöl.


Humleinmätning. Intressant humling i den här. Det saknas mellanregister. Bara bas och diskant. Så jag tror att den här förlorar på lagring. På forumet sa dom 90 minuter för bitterhumlen. Det är lite väl, så jag slängde in den vid 60 istället. Sen alldeles tomt med humle ändå till 15 min. Då blir det Fuggles och Willamette. Sen Bobek och Willamette in dunken. Och så humle-te med Bobek vid sekundärjäsningen. Mer humle än i IPA:n vi gjorde förra gången!


Kok. 




Carin gjorde två rejäla whirlpools. I väntan på att det ska sätta sig, smuttar jag på Oppigårds Single Hop, som passande nog innehåller enbart humlen Styrian Golding. Samma humlesort som, tillsammans med Willamette, ligger i dunken.  Styrian Golding ger en vag blommig och lätt citrusig fräschet. Vörten ska ner till 80 grader innan öppnar vi kranen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar