2012-02-25

Brygg #10 Nelson Sauvin IPA



Typ: BJCP 14B American IPA


Nu blir det äntligen bärs till mig själv. En tokhumlad IPA, med Ny Zeeländska humlen Nelson Sauvin. Den ska visst ge smak av Sauvignon Blanc och tropiska frukter. 


Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):           17.5
Total Grain (kg):          5.000
Total Hops (g):          150.00
Original Gravity (OG):     1.064 (°P): 15.7
Final Gravity (FG):        1.015 (°P): 3.8
Alcohol by Volume (ABV):   6.47 %
Colour (EBC):             13.6
Bitterness (IBU):         63.2 (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 68
Boil Time (Minutes):      60


Extraktgivare
----------------
3.800 kg Pale Ale malt (76%)
0.950 kg Munchenermalt (19%)
0.250 kg Strösocker (5%)


Humle
----------------
10.0 g Nelson Sauvin Pellet (11.8% Alpha) @ 40 min kok (0.6 g/L)
20.0 g Nelson Sauvin Pellet (11.8% Alpha) @ 30 min (kok (1.1 g/L)
20.0 g Nelson Sauvin Pellet (11.8% Alpha) @ 20 min kok (1.1 g/L)
20.0 g Nelson Sauvin Pellet (11.8% Alpha) @ 10 min kok (1.1 g/L)
20.0 g Nelson Sauvin Pellet (11.8% Alpha) @ 1 dag i dunk  (1.1 g/L)
60.0 g Nelson Sauvin Pellet (11.8% Alpha) @ 10 dagars humling (3.4 g/L)


Diverse
----------------
15.0 g Irish Moss @ 15 min kok.


Single step Infusion at 65°C for 90 Minutes.
Jäst 17°C med 23 g Safale US-05.




Sierra Nevada Celebration Ale 2011 är en IPA humlad med färsk amerikansk humle från 2011-års skörd (Chinook, Centennial och Cascade). Mycket av friska citrussmaker och dofter från humlen, men också kolasmak från engelska karamellmalten.


Münchenermalt 950 g från Vikingmalt, Halmstad.


Pale ale-malt 3800 g från Vikingmalt, Halmstad.


Mäskning i 90 min. 


Mycket humle blir det. 20 g var 10:e minut genom koket. 20 g i dunken och 50 g vid omtappningen.


Jäkligt god lagerbärs Brooklyn Lager. Som en välhumlad amerikansk Pale Ale, jäst med lagerjäst. 


Start av 60 minuters kok. Varmdruvvaktaröl till produktionschefen Carin: Rodenbach Grand Cru. Blä, smakade som en av våra misslyckade jäsningar från i somras. Fast den här är medvetet misslyckad med bismaker från för hög jästemperatur, oxidering  av för lång lagringstid och från vildjäst och bakterier. 


Carin fick igång en rejäl whirlpool. 3,8 liter grums kvar.


Före lakning 58 Öchsle och 22 liter ger 1144 Öchleliter
Efter lakning: 50 Öchle och 26,5 liter ger 1325 Öchleliter (lakningen gav 181 Öchleliter)
Efter kok (60 min): 58 Öchle och 23,5 liter med 250 g tillsatt socker ger 1363 Öchleliter.
Beräknad alkoholhalt om det jäser ner till 10 Öchle: 6,3 % + 0,5 i flaskjäsningen ger 6,8 % 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar