2012-02-11

BIAB #9 Finsk storfurstlig rökporter

Typ: BJCP 13F Russian Imperial Stout


En rökporter med finskt torvrökt malt, chokladmalt, svartmalt, mörk muscovadosocker, svartrostad korn, lättrostad vete och havre, humlad med stora givor amerikansk Chinook-humle som smakar barr och citrus. Muscovadosocker ger smak av lakrits och rostad malt ger smak av kaffe och choklad. Havre ger kropp och vete ger skum.  


Volym (L):                 21.5
Totalt extraktgivare (kg):  5.150
Totalt humle (g):         140.00
Original Gravity (OG):      1.066  (°P): 16.1
Final Gravity (FG):         1.015  (°P): 3.8
Alkohol (ABV):              6.69 %
Färg (EBC):                94.3
Beska (IBU):               86.6   (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%):  87
Koktid (min):              90


Extraktgivare
----------------
3.600 kg Rökmalt, finsk (Polttimo, Lahti, Finland) (69.9%)
0.360 kg Chockladmalt (Castle, Belgien) (6.99%)
0.350 kg Muscovadosocker, mörk (6.8%)
0.245 kg Havre, lättrostad (4.76%)
0.245 kg Vete, lättrostad (4.76%)
0.200 kg Korn, mörkrostad (3.88%)
0.150 kg Svartmalt (Viking, Halmstad, Sverige) (2.91%)


Humle
----------------
40.0 g Magnum Pellet (13% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.9 g/L)
25.0 g Chinook Leaf (13.3% Alpha) @ 30 Minutes (Boil) (1.2 g/L)
25.0 g Chinook Leaf (11.4% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (1.2 g/L)
50.0 g Chinook Leaf (13.3% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (2.3 g/L)


Misc Bill
----------------
15.0 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)


Single step Infusion at 67°C for 90 Minutes.
Fermented at 18°C with Safale S-04



Torvrökt malt 3600 g. 


Chokladmalt 360 g.


Svartmalt 150 g.


Mörkrostat korn 200 g. 


245 g lättrostat vete och 245 g lättrostad havre.


Mäskning i 67 C i 90 min.

40 g Magnum (tysk bitterhumle) vid 60 min, 25 g Chinook (amerikansk humle) vid 30 min, 25 g vid 15 min kok och 50 g i dunken. 15 g Irish moss och 350 g mörk muscovadosocker.  


 Hela humlekottar för första gången (och för sista gången - humlen täppte igen kranen!) 


Ny lakningsmetod: malten ligger i 4,5 liter 76 gradigt vatten i 20 minuter i väntan på uppkok. 


Carins hotbreak-vaktaröl: Weihestephaner veteöl. 


Här det ödesdigra misstaget med humlekottarna: Hällde i direkt utan att ha i humlepåse! Aldrig mera såhär!


Kranen igentäppt... Vi fick hälla till jäshinken och tillbaka några gånger. Oxidationsrisk och kanske för låg temperatur när vi till slut fick vörten i dunken.. kontamineringsrisk. 


Tre prover: 
Före lakning 42 Öchsle och 22 liter ger 1144 Öchleliter
Efter lakning: 47 Öchle och 25,5 liter ger 1198,5 Öchleliter
Efter kok: 63 Öchle och 21,5 liter med 350 g tillsatt socker ger 1354,5 Öchleliter.

3 kommentarer:

  1. Hej!

    Jag är i tankarna att brygga en RIS med BIAB. Har bara bryggt en gång tidigare, en APA som blev riktigt bra. Nu vill jag testa att brygga en RIS. Hur gick det för er? Har du några idéer/tankar som du vill dela med dig av?

    SvaraRadera
  2. Hej! Det här är enda gången jag har bryggt en RIS, så jag är en absolut inte någon auktoritet i ämnet. Ska brygga en till nästa helg. Lite förbättringar som jag tänkte införa: Normal mängd malt med vanlig BIAB-mäskning, men långkok istället i minst 2 timmar för att få upp densiteten. Nackdelen är att det blir väldigt lite öl. Inget socker för att öka densitet för det tunnar ut. Ska försöka få den riktigt tjock. Lycka till! Hör gärna av dig hur det går! Och låt stå i minst ett halvår.

    SvaraRadera
  3. Tack för svaret!

    Jag hoppas kunna brygga om två helger. =)

    SvaraRadera