2012-01-28

BIAB #8 Eriks Lilla Röda - Red (Head) Ale

Nu blir det en röd öl till skeptikern Erik, eftersom jag under ett svagt ögonblick lovade att brygga bärs till honom någon gång i höstas. Det blir ungefär samma malt som i Hallertau Brunette (pilsner- och karamellmalt), fast istället för tysk humle blir det tjeckisk (böhmisk) Saaz-humle, samma humle som i tjeckisk pilsner. Och lite tysk Magnum-humle för beska. Svartmalt ska också i för att få röd färg. Så nu har vi en Röd Böhm att brygga. Den ska jäsa i 14 grader med dubbla paket Nottingham-jäst, så det blir något mitt emellan lager och ale.

Efterhandsnotering: Jag gjorde humle-te med Styrian Golding Bobek till sekundärjäsningen för att få lite friskhet och blommighet. Om man blandar tjeckisk pilsner och Oppigårds Single Hop får man fram smaken i denna öl.

Volym (L):                 20.5
Totalt Extraktgivare (kg):   5.000
Totalt humle (g):          115.00
Original Gravity (OG):       1.054  (°P): 13.3
Final Gravity (FG):          1.013  (°P): 3.3
Alkoholhalt (volymprocent):  5.33 %
Färg (EBC):                  31.7
Beska (IBU):                 37.0 (Tinseth)
Effektivittet (%):           70
Koktid (min):                90


Extraktgivare
----------------
4230 g Pilsnermalt (Viking) (84.6%)
 470 g Karamellmalt 150 EBC (Viking) (9.4%)
 250 g Strösocker (5%)
  50 g Svartmalt (Viking) (1%)


Humle
----------------
25 g Saaz Pellet (3.5% Alpha) @ vid lakning (1.2 g/L)
15 g Magnum Pellet (13% Alpha) @ 60 min (Boil) (0.7 g/L)
25 g Saaz Pellet (3.5% Alpha) @ 30 min (Boil) (1.2 g/L)
50 g Saaz Pellet (3.5% Alpha) i dunken  (2.4 g/L) 
25 g Styrian Golding Bobek torrhumling (1.2 g/L)


Diverse
----------------
Single step Infusion at 67°C for 90 min.
Jäst vid 14.5 °C med 22 g Danstar Nottingham


Medan jag provsmakar Jädraöls Trädgårdspilsner från grannbyn Jädraås (Jädra god pilsner! Kanske godaste jag druckit! Välhumlad och frisk men ändå väl balanserad), gör Carin bryggschema. 


50 g svartmalt,


421 g karamellmalt (hade inte mer),


och fyll på till 4750 g med pilsnermalt. 


blanda i 24,25 liter 70,8 gradigt vatten och rör om. Låt stå i det nu 67 gradiga vattnet i 90 minuter. 


Under tiden mät upp 115 g humle, 250 g socker och 15 g Irish moss.


Vi provar en ny lakningsmetod: Dunk Sparge. Som vanligt lyfter vi maltpåsen när temperaturen är 76 grader och låter den rinna av. Men sedan lägger vi malten i den lilla kastrullen med 5 liter vatten från innan mäskningen, och fyller på med vört från stora kastrullen. Nu låter vi malten ligga i lakvattnet i ca 10 min. Sedan låter vi påsen rinna av i stora kastrullen och häller i vattnet från den lilla till den stora. Detta gör vi för att förbättra utbytet.


Carin fick hotbreak-vaktar-öl: Duvel. Det är ju ändå hon som är hotbreak-mäster. 


Efter kok, whirlpool och hällning av vört till dunken åt skeptikern Erik, Carin och jag hemlagad gyros med tortillas..


.. och värmde oss med den varma dunken. 

120129 Kylningsdag


Kyler dunken till så nära noll som jag vågar. Ned till 4 grader blev det. 


Sedan lade jag dunken i kylskåpet i 5 grader över natten, och dagen efter höjer jag temperaturen i kylskåpet till 14 grader, då jag ska sätta jästen. 



Passar på och rostar mathavre och matvete i 175 grader i en kvart. Hemtrevlig doft. Nöt och kaka doftar det. Ska ha detta till nästa bryggning om två veckor. Rostningar kräver visst minst två veckors luftning.  

120130 Sätter igång jäsningen



Blev extra mycket bottensats pga humlingen i dunken: 1,2 liter. Första gången primärjäsningen sker i en plast-damejeanne.


Oj, det här blir rött och starkt. 1,064 i densitet! Då vet jag att socker inte behövs längre.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar