2012-01-14

BIAB #7 Grön Kölschish Ale

110118 Bryggning


Typ: BJCP 6C Kölsch

Årets första brygd blir ljus och försiktigt humlad. Bismaker framträder bättre i ljusa öl. Detta för att jag har köpt nya grejer och ska ändra på bryggmetoderna. Jag har haft problem med jästsmak och grums. En plast-damejeanne för sekundärjäsning och kylskåp kopplad till universaltermostat för primärjäsning ska ge renare resultat. Ska också köra whirlpool efter kok och häverta ur No-Chill-dunken till jäshinken.

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):           21.5
Total Grain (kg):         5.000
Total Hops (g):           30.00
Original Gravity (OG):    1.050  (°P): 12.4
Final Gravity (FG):       1.010  (°P): 2.6
Alcohol by Volume (ABV):  5.24 %
Colour (SRM):             3.4   (EBC): 6.7
Bitterness (IBU):         22.7   (Tinseth - No Chill Adjusted)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes):      90

Grain Bill
----------------
5.000 kg Pilsner (100%)

Hop Bill
----------------
10.0 g Perle Pellet (6.8% Alpha) @ 20 Minutes (First Wort) (0.5 g/L)
10.0 g Perle Pellet (6.8% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.5 g/L)
10.0 g Perle Pellet (6.8% Alpha) @ 30 Minutes (Boil) (0.5 g/L)

Misc Bill
----------------
Single step Infusion at 67°C for 90 Minutes.
Fermented at 15°C with Danstar Nottingham 23 g


 5 kg pilsnermalt. Malten fick inte plats i en 10-litershink. Jag tror att det här är vår första helmaltsöl. Dvs helt utan maltextrakt eller socker. 5 kg malt är maxkapaciteten för vårt bryggverk. Eller egentligen är det över maxkapacitet, då vid BIAB-bryggning ska förhållandet vatten och malt vara minst 6:1, vi har nu 5:1. Men vi lakar också, med ungefär 7 liter vatten som vi häller över malten efter att vi lyft påsen.  


Tre givor humle och 15 g Irish moss. 


 Hotbreak-vaktaröl: Trashy Blonde från BrewDog. 


Första gången vi gör en riktig whirlpool. Efter kraftig virvling väntade vi en kvart. Det blev riktigt bra. Vörten i dunken är utan bottensats nu. Tidigare har vi haft 5 cm med grums på botten. Dagen efter åkte dunken till balkongen och fick stå där tills vörten 4 var grader. 

Nu får vi vänta med att pitcha jästen tills jag får hem universaltermometern. Ska köra med två paket Nottingham-jäst i 14-16 grader i kanske fem dagar. Sedan två dagar i rumstemperatur (18-20 grader), sk diacetylrast. Därefter sekundärjäsning i en vecka i rumstemperatur i nya plast-damejeannen.

110118 Sätter igång jäsningen


Två paket Nottingham-jäst. Denna jäst tål låga temperaturer för att vara en ale-jäst, och låga temperaturer leder till mindre bismaker från jäsning.  Jäser med två paket, för att så låga temperaturer kan vara stressigt för jästen. 


Hävertar ur dunken. Kvar blev 0,8 liter bottensats.  


Det blev väldigt låg stamvörtstyrka. Jag spädde ut med vatten för att få 22 liter. Förlorade 3,5 liter vid whirlpool och ytterligare 0,8 liter när jag hävertade ur dunken.


Jäsning i kylskåpet med termostat satt på 14,5-15,5 grader. Termostatens givare är fastsatt på jäshinken. 

120125 Omtappning efter 8 dagars jäsning


Ölet har nu jäst i 5 dagar i 15 grader och därefter har vi höjt temperaturen en grad per dag till 18 grader. Nu tappar vi om och låter det stå  i rumstemperatur (19 grader) i två veckor.  


 Från grums.. 


.. till klarhet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar