2012-09-01

Brygg #24 Inkörnings-ale

Det här är första gången vi använder kylspiral, så vi dokumenterar processen extra noga nu. Receptet är en enkel maltig pale ale/amber ale med humle som vi råkade ha över.

Det här är en berättelse i bilder hur man går från BIAB till nästan traditionell Batch Sparge. Vi använder kokkärlet till mäskning och lakning istället för en kylbox. Det krävs tre kärl: 
  1. Mäsk-, lak- och kokkärl (Bielmeier 1800 W) 29 L
  2. Varmvattenkärl (kastrull från IKEA) 9 L
  3. Kärl att ha vörten i (fd jäshink) 29 L

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):           22.8
Total Grain (kg):         5.000
Total Hops (g):           65.00
Original Gravity (OG):    1.048  (°P): 11.9
Final Gravity (FG):       1.012  (°P): 3.1
Alcohol by Volume (ABV):  4.72 %
Colour (SRM):             11.0   (EBC): 21.6
Bitterness (IBU):         40.4   (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 72
Boil Time (Minutes):      90

Grain Bill
----------------
4.490 kg Pale Ale (Viking) (89.8%)
0.510 kg Caraplus-150  (10.2%)

Hop Bill
----------------
20.0 g Dana Pellet (13.2% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.9 g/L)
10.0 g Nelson Sauvin Pellet (11.8% Alpha) @ 20 Minutes (Boil)
10.0 g Nelson Sauvin Pellet (11.8% Alpha) @ 8 Minutes (Boil)
25.0 g Cascade Leaf (6.8% Alpha) @ 7 Days (Dry Hop

Misc Bill
----------------
15.0 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 65°C for 90 Minutes.
Fermented at 17°C with Safale US-05.


Dagen före tog vi bort oxidering från kopparspiralen med ättikslösning. Svart och grön oxidering är dåligt och grått är bra.

Värmer 29 liter vatten för mäskning och lakning. Tillsätter 15 ml 5.2 pH-buffert.

Tömmer ur 6 liter lakvatten. Kvar finns 23 liter mäskvatten. Tillsätter 3 liter till lakvattnet. Kokar upp lakvattnet och låter det svalna till 78 grader.

Mäter upp 4500 g pale ale-malt och 500 g karamellmalt (Crystal 150 EBC). Rejält med karamellmalt. Vi har tidigare haft i mindre karamellmalt. Nu vill jag testa hur det blir med lite mer.

Vid 69 grader häller vi malten. Mäsktemperatur hamnar på beräknade 65 grader.

Mäskar i 90 minuter.

Under tiden mäter vi upp humle och irish moss.

Efter mäskningen höjer vi temperaturen till 76 grader under omrörning; väntar en kvart ..

.. och tömmer ur. Vi återcirkulerar inte, eftersom det stör maltbädden.

Kontrollerar temperatur på lakvattnet ..

.. och häller i lakvattnet i stora kastrullen genom en hink med hål i.

Vi återcirkulerar några liter genom hinken.


Tömmer ur lakvattnet, tar ut maltpåsen och ..

häller ut göjset och gör rent kastrullen. Maltpåsen ligger i vasken bredvid.

Häller tillbaka vörten i kastrullen och sätter termostat på kok. Att hälla så här ökar risken för oxidering, så jag har beställt silikonslangar till nästa bryggning. Då har vi inga hällningsmoment kvar.

Vi vaktar varmdruv och delar på en öl.

Tar bort varmdruv och sätter på locket som jag gjort hål i.

Tack vare locket har vi rullande kok nu.

Under kokningen kokar vi vatten för jästen. Vattnet kyler vi ned på balkongen.

Humlegiv.

När det är 5 minuter kvar av koket lägger vi i kylspiralen.

När koket är klart, öppnar vi kallvattenkranen. Kylspiralen sänker temperaturen till 20 grader på 25 minuter.
Vörten hälls i jäskärlet med jäst i, som vi hällde i strax innan. Det är desinfektionsmedlet Starsan som skummar. Vi gör ingen whirlpool, för det här är första gången och vi vill snabbt få vörten i jäskärlet.

På jäsning vid 17 grader. 

Nya metoder till nästa bryggning:
  • Återcirkulera även första tömningen, om jag kommer på någon metod som inte stör maltbädden. 
  •  Använda silikonslangar istället för att hälla varm vört eller vatten
  • Göra whirlpool
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar