1. En tydlig smak av kokta grönsaker, dvs DMS.
Åtgärd: Köp en kylspiral och koka med locket på glänt så att du får ordentlig fart på koket.
2. En pudrig lite kärv smak.
Åtgärd: Beror förmodligen på BIAB och åtgärdas med riktig lakning genom maltbädden, vilket vi gör sedan någon brygd. Andra tömningen har densitet 1,020. Vilket är över gränsvärdet 1,010. Om den kärva smaken av spannmålsskal, som jag smakar det, finns kvar, får vi åtgärda det senare. Nu gör vi inget mera åt det.
3. En fenolisk underton, lite som en blandning av nejlikor och lite bränt gummi, som var starkare i vissa öl och mindre framträdande i andra.
Åtgärd: Köp kylspiral.
4. Gräsig smak
Åtgärd: Mindre humle i kyldunk och vid torrhumling.
Så efter 23 bryggningar överger vi nu kyldunken och metoden No-Chill. Nu bygger vi en vörtkylare i form av en kopparspiral. En sk Immersion Chiller, eller en kylspiral helt enkelt.
Förlagorna hittade jag här:
http://www.glomastom.se/?cat=4
http://bjorkobryggeri.se/utrustning/kylare-tillverkad/
http://m1cke.wordpress.com/2012/02/
Nackdelar med vörtkylning direkt i kastrull, som jag ser det, jämfört med No-Chill-metoden och kylskåp:
- Krångligare att göra förkultur. När No-chill är på kylning kan man sätta igång en förkultur på en del av vörten. Nu måste göra det i förväg.
- Infektionsrisken känns större.. eller det är lättare att klanta till det och kontaminera med kylspiral i ett öppet kärl än med en pastöriserad lufttät vakuumförpackad kyldunk. Gäller att vara extra försiktig. Tiden när vörten är utan jäst, då vörten är känslig för tillväxt av andra saker än jäst, är ifs betydligt kortare vid snabb nedkylning. Max 1 timma istället för 24 timmar. Så om otäckningar finns i vörten - hinner de inte växa till sig innan jästen åker i och tar över och äter upp sockret och gör miljön otrevlig för otäckningarna.
- Svårare att få bort kalldruv eftersom jag inte kan kyla ned vörten till 4 grader och tappa om när den är som kallast. Jag kan fortfarande använda kyldunk för lageröl, men infektionsrisken borde vara större än när man fyller på med kokhet vört.
- Längre bryggdag, och att sätta jäst när man är som mest trött (och lullig av alla provsmakningar) efter en bryggdag.
- Det blir bättre öl! Experterna och bryggböckerna säger att snabb nedkylning är viktig av många orsaker.
- Jag slipper krångla med konstiga humlegiv vid lakning och dunk för att kompensera den långa varmhållningstiden. Jag kan lättare använda och lära mig av andras recept.
- I kombination med det dåliga koket är No-Chill-metoden inte lämplig för oss. Snabb nedkylning är den rätta och beprövade metoden. Nu har vi en nackdel mindre i våra bryggmetoder och vår bryggutrustning.
MATERIAL
CO 31-1047 Krankoppling t. inomhuskran inv. 49 kr
CO 31-1040 Snabbkoppling 19 kr
BT 15312 Slang 8 mm 5 m 29:90 kr
BT 15316 Slang 12 mm 5 m 39:90 kr
BT 52453 Bränslerör 8 mm 10 m 399 kr
BT 61851 slangklämma 2 x 2 st 2 x 8 kr
SUMMA 553 kr
(CO är Clas Ohlsson och BT är Biltema)
TIDSÅTGÅNG: 2,5 timma inkl inspirationssurfning, fundering och pauser.
Formar spiralen runt en blomkruka i plåt.
Färdig spiral. Jag tyckte att det var svårt att få till in- och utloppen på ett snyggt sätt.
Torrkör i vår 29-liters kastrull (kastrullmått: diameter 35 cm, höjd 29 cm). Kylspiralen blev lagom stor.
Kopplingen håller.
Slangklämmorna läcker inte. 8 mm slangen ligger mellan kopparröret och 12 mm slangen som packning.
Det var enkelt att sätta ihop vörtkylaren. Det krångligaste var att forma in- och utloppsrören. Tips: Krångla inte till det för att få det snyggt! Det ska bli spännande att inviga den under nästa bryggning!
Redigerat: OBS! Räcker inte med två slangklämmor på inloppet! Jag kör med fyra klämmor nu och klämman längst ut sitter närmare kopparrörsslutet.
Oj vad ni brygger mycket! Hur hinner ni dricka upp allt? Kul sida. Har ni slutat hälla genom silduken? Undrar hur det är med denna "hot side aeration" egentligen. Allt vore så mycket lättare om man inte behöver oroa sig för den. Funderar själv på hur jag skall övergå från Biab till annan typ av lakning. Lycka till!
SvaraRaderaHej där! Hur låga temperaturer kan man komma ned till med en kylspiral? Skulle behöva komma ned till 5+ kanske, är det möjligt?
SvaraRaderaTack! Mvh Daniel