2012-05-19

Brygg #17 California Blonde

Midsommaröl. Nu ska vi börja beta av amerikansk humle. Vi börjar med klassikern Cascade. Nu ska vi försöka göra så klar öl som som vi bara kan. 


Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):           22.8
Total Grain (kg):         4.800
Total Hops (g):           130.00
Original Gravity (OG):    1.054  (°P): 13.3
Final Gravity (FG):       1.014  (°P): 3.6
Alcohol by Volume (ABV):  5.31 %
Colour (SRM):             4.6   (EBC): 9.1
Bitterness (IBU):         38.0   (Tinseth - No Chill Adjusted)
Brewhouse Efficiency (%): 84
Boil Time (Minutes):      60


Grain Bill
----------------
4.320 kg Pale Ale (Viking) (90%)
0.240 kg Caraplus-10 (Viking) (5%)
0.240 kg Munich (Viking) (5%)


Hop Bill
---------------
30.0 g Cascade First Wort (1.3 g/L)
10.0 g Cascade @ 20 Min Boil (0.4 g/L)
20.0 g Cascade @ 10 Minutes (Boil) (0.9 g/L)
30.0 g Cascade @ Steep (1.3 g/L)
40.0 g Cascade @ Dry Hop (1.8 g/L)


Misc Bill
----------------
15.0 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)


Single step Infusion at 65°C for 90 Minutes.
Fermented at 15°C with Danstar Nottingham.


 Fixade en pickup-tube/dip tube, som kommer till användning när vi tömmer till dunken. Köpte kopparrör och kopplingar från Clas Ohlsson. 

En hink med hål får agera lakningsspridare.

Ny inmäskningsmetod: Vi mäskar in vid 55 grader och värmer upp till mäskningtemperatur under omrörning.

Carin kontrollerar lakningstemperatur, 77 grader. 


Vi återlakar (vorlauf) några liter.  

Vi tömmer ut 7 liter, och häller i 7 liter lakvatten och stoppar ner påsen igen och väntar 10 min. Första tömningen är 1,050 i densitet och den andra är 1,030. 

Sedan häller vi i vörten igen.  

Hotbreak. 

Carin fixar whirlpool. Vi väntar en kvart. ..

 ..och börjar tömma. 

Röret gör nytta.  


Så här klar vört har vi inte haft förut.  Från vänster:  Första tömningen, andra tömningen, innan kok, efter kok. Det går att få klar vört till koket även med BIAB. Men effektiviteten sjönk och det var mer jobb med den här metoden. Ska nog göra lakning med 100% lakvatten ändå.

 
Dunken stoppade vi i kylskåpet och vi lät den ligga där i 5 dagar i 4 grader, i väntan på jäst från Humlegården. Två bottensatser på varandra bildades: En ganska fast mörkare och ovanpå det en fluffig vit.

Vi tömde till jäskärlet vid 5 C, utan att flytta på dunken.

Vi fick ändå med oss nån märklig kalldruv. Såg ut som grumlig is-gelé. Vi väntade tills vörten var 13 grader och slängde i rehydrerad Danstar Nottingham.

Jäsning i 15 C.

Efter tre dagars jäsning i 15 C.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar