2013-04-11

Vårens brygder

 Mm.. 0,8 kg humle och 1 kg gips hämtade jag idag.

Nu när vi lämnat in de mörka tävlingsölen, ska vi inrikta oss på göra ljusa öl. Jag tycker att våra mörka öl blir väldigt goda - men de ljusa har vi inte riktigt lyckats med än. Så nu ska vi göra ALLT för att göra även goda ljusa öl. Vi har ett tajt bryggschema där vi brygger två helger efter varandra och pausar 3 veckor och sedan om igen.  Här är planen:

#46 Amerikansk Lyx-IPA/Amber Ale v1 (Simcoe, Centennial, Cascade och Amarillo)
#47 Slovensk Blond v1 (Dana, Bobek och kanske Cascade)
#48 Amerikansk Lyx-IPA/Amber Ale v2  (Simcoe, Centennial, Cascade och Amarillo)
#49 Slovensk Blond v2 (Dana, Celeia och kanske Cascade)

Vi ska göra allt för att få det alkaliska Gävle-vattnet att passa för dessa ljusa humlerika öl. Vi ska köra med aktiv kol-filter för att få  bort klor-föreningar och vi ska prova med förkokning av vattnet för att få bort karbonaterna. Och som vanligt ska vi justera vattnet med kalciumklorid, kalciumsulfat och mjölksyra för rätt pH, med tonvikt på kalciumsulfat (gips).

Problemet med våra ljusa öl är avsaknad av den där krispigheten. De är "leriga". Smakerna blandas ihop till en sörja av smaker. "Hård" smak, fast inte tannin eller klorofenol-smak. Det är något annat. Det här handlar om små nyanser som jag inte är nöjd med. Som kanske en hembryggare eller öldomare skulle känna. Nu senast hade jag ganska mycket gips i - ändå kan jag förnimma saker jag inte vill ha i min öl.

Först ska vi göra riktigt goda vanliga öl innan vi börjar experimentera. Så ingen DIPA, RIS , Saison eller lager-öl innan vi bevisligen kan göra en helt vanlig vanlig god pale ale. Vi har gjort DIPA,  RIS, Saison och Pils tidigare utan bra resultat.. det är som konst - först ska man kunna göra stilleben innan man försöker göra nåt mer avancerat.

Vad är Lyx-IPA? Det är den lyxiga smaken och doften som finns i viss DIPA. T ex Nögne Ö #500 (världens godaste DIPA enligt mig), och kanske Mohawks EIPA och vissa amerikansk DIPA. Målsättningen är att ta den lyxigheten till IPA-nivå.

En Slovensk Blond är en riktigt ljus ale med slovensk humle. Tänk Oppigårds Single Hop. Svensk försommaräng med alla dess blommor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar